
 

 

 

INFRASTRUCTURE TRANSACTION BAN 
RELATED PROVISION: ARTICLE 5ae OF COUNCIL REGULATION 833/2014 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS – AS OF 20 MARCH 2025 

 

 

1. What is prohibited under Article 5ae? 

Last update: 20 March 2025 

 

This restrictive measure is a transaction ban on infrastructure in Russia, meaning that EU 

operators are prohibited to engage in transactions with ports and locks as well as airports in 

Russia as listed in the corresponding Parts A and B of Annex XLVII. Those ports and airports 

are used by Russia, for example, to transfer unmanned aerial vehicles (UAVs) or circumvent the 

Oil Price Cap by using vessels that are practising unsafe shipping practices.  

As for other examples of transaction bans in Reg. 833/2014 (e.g. Art. 5aa) or in the Iran UAV 

regime (new Art. 2a in amended Reg. 1529/2023), the prohibition is to engage directly and 

indirectly in any transaction with the listed ports and locks and airports in Russia, under the 

stipulated conditions and exemptions. 

 

This means that EU operators are prohibited to provide services, goods or software to the listed 

airports and ports. Direct or indirect transactions could be for example the provision of air traffic 

control software but also training and consultation concerning passenger and cargo management 

or the construction of a terminal or port facilities. Since the transaction ban is also broader than 

already existing import and export restrictions, EU operators may only engage with listed ports 

and airports where article 5ae provides for an exemption. Please note that the mentioned 

examples are a non-exhaustive list. The loading of cargo would also qualify as a transaction as 

e.g. fees are paid for this service. 

 

2. What transactions fall under the prohibition pursuant to Article 5ae? 
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The provision relates to transactions involving the infrastructure of a port or airport regardless of 

the legal ownership of the infrastructure in its entirety or the individual parts that constitute a 

port or airport. Prohibited are transactions that typically fall under the scope activities carried out 

by or with that specific infrastructure, e.g. payment of berthing fees, provision of supplies, 

rendering services so the infrastructure remains operational, etc. 

 

 

3. Are there any exemptions for transactions with listed ports and locks in Russia? 
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Yes. Article 5ae provides several exemptions for transactions.  

Among others, for exemptions for transactions necessary for the purchase, import or transport of 

agricultural and food products, including wheat and fertilisers whose import, purchase and 

transport is allowed under Council Regulation (EU) 833/2014 or for natural gas, titanium, 

aluminium, copper, nickel, palladium and iron ore from or through Russia into the Union, a 

country member of the European Economic Area, Switzerland, or the Western Balkans. Unless 

prohibited under Articles 3m or 3n, exemptions apply to transactions necessary for the purchase, 

import, or transport of oil, including refined petroleum products, from or through Russia, in 

compliance with the Regulation (e.g. in line with the rules of the Oil Price Cap). Additionally, 

exemptions cover transactions for the purchase, import, or transfer of seaborne crude oil and 

petroleum products originating in third countries, provided the goods are non-Russian in origin 

and ownership, and transactions related to the operation and safety of civil nuclear capabilities. 

Accordingly, under those exemptions, EU operators can engage in transactions, directly or 

indirectly, if they are necessary for the purchase, import or transport of the mentioned products 

without having to request an authorisation to a Member State. 

 

 

4. Can the listed ports and locks in Russia be used for the transit of goods originating in 

Russia and not subject to an import ban?  
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Article 5ae provides for a broad transaction ban. In principle, EU operators cannot engage in 

transactions if this concerns products not explicitly exempted in Art. 5ae paragraph 3. This also 

covers goods that are not subject to an import ban. Other Russian ports that are not listed in 

Annex XLVII can be used for the transit to a third country or for the import into the Union (if the 

good in questions is not subject to an import restriction).  

 

5. Can the listed ports and locks in Russia be used for the transit of Russian-origin coal 

to third countries? 
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The Union is committed to preventing that EU sanctions have a negative impact on legitimate 

trade or people-to-people contacts, or that they impact food and energy security of third countries 

around the globe, in particular the least developed ones. In addition, recital 29 of Council 

Regulation 395/2025 (“16th sanctions package”) refers to the prevention of negative impact on 

legitimate trade.  

Article 5ae of Council Regulation (EU) 833/2014 (as amended by Council Regulation (EU) 

2025/395 of 24 February 2025) needs to be interpreted in light of these objective.  



 

 

 

EU operators are allowed to transport Russian coal to a third country to secure global energy 

security (see also Q. 2 of the FAQs on Import, Purchase & Transfer of Listed Goods).  

Nevertheless, EU operators cannot engage in transactions with the listed ports and must divert to 

a non-listed port for this purpose.  

6. Can the listed ports and locks in Russia be used for the transit of Kazakh coal and the 

transfer of seaborne crude oil and other petroleum products listed in Annex 20V 

originating in Kazakhstan to the Union? 

Last update: 20 March 2025 

Listed ports and locks needed for the transport of Kazakh coal to the Union or to a third country 

can be used. 

Coal originating in a third country such as Kazakhstan is not subject to any restriction and can 

therefore be imported into the Union or be transported to a third country.  

Based on the Union’s commitment to prevent negative impacts on energy security of third 

countries around the globe, in particular the least developed ones, an exemption for transactions 

for the purchase, import or transfer of seaborne crude oil and of petroleum products listed in 

Annex 20V where those goods originate in a third country and are only being loaded in, 

departing from or transiting through Russia, provided that both the origin and the owner of those 

goods are non-Russian was included in Art. 5ae paragraph 3(e).  

By analogy, as trade in coal is still significant for global energy security, transactions concerning 

Kazakh coal should be also considered exempted.  

 

7. Can the listed ports and locks in Russia be used for the transit of fertilisers originating 

in Russia? 

Last update: 20 March 2025 

Yes. According to paragraph 3(d) of Art. 5ae, transactions which are necessary for the purchase, 

import or transport of among other fertilisers whose import, purchase and transport is allowed 

under this Regulation 833/2014 are exempted from the prohibition. 

The majority of fertilisers are not subject to any restrictive measures, due to concerns of global 

food security. Please note that for some goods (e.g. potassium chloride), the import is only 

allowed within a certain import quota.  

 

8. Does the exemption provided under Art. 5ae paragraph 3(d) also apply to the 

purchase, import or transport of raw materials or components, such as sulphur, for 

the production of fertilisers? 

Last update: 20 March 2025 

https://finance.ec.europa.eu/document/download/6851f7e0-acf7-4275-8626-d18d3fc15bb9_en?filename=faqs-sanctions-russia-listed-goods_en.pdf


 

 

 

Yes, to the extent raw materials or components, including sulphur, are either used as fertilisers or 

as raw material to produce fertilisers, and provided further that their purchase, import or 

transport is not otherwise prohibited under Regulation EU 833/2014, transactions under art. 5ae 

paragraph 3 (d) are allowed.  

 

9. Does the transaction ban also cover transactions between third country nationals or 

entities and the listed ports and airports in Russia?  
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No. The scope of application of the Sanctions Regulation is set out in Article 13 of Regulation 

833/2014; EU sanctions do not apply extraterritorially.  

 

The provision applies, inter alia, to any person inside or outside the territory of the Union who is 

a national of an EU Member State, and to any legal person, entity or body, inside or outside the 

territory of the EU, which is incorporated or constituted under the law of an EU Member State. 

 

This means that transactions outside the Union between a third country national or entity and one 

of the ports and airports listed in Annex XLVII do not fall within the scope of EU sanctions. 

 

 

10. Are EU flagged vessels subject to the prohibition under Art. 5ae to engage in 

transactions with ports and locks listed in Part A of Annex XLVII? 
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The prohibition to engage in transactions with ports and locks listed in Part A of Annex XLVII 

shall apply to all vessels flying a flag of a Member State, regardless of the nationality of the crew 

and actual ownership. Under International law, the flag state has the duty to effectively exercise 

its jurisdiction and control over ships flying its flag. This includes ensuring compliance with 

applicable international and national laws, and therefore, the flag state must take responsibility 

for ensuring that its vessels do not engage in prohibited transactions.  

11. Does an EU operator engage indirectly with an entity targeted by Article 5ae if it 

provides services to a vessel calling into a port listed under Annex XLVII? 

Last update: 20 March 2025 

The provision of services to a vessel which called into a port listed in Annex XLVII is not 

prohibited under Article 5ae as the provision of services to such a vessel is not a direct or indirect 

transaction with the listed port.    

Commission FAQs have already clarified for the transaction ban concerning state-owned entities 

in Art.5aa of Council Regulation 833/2014 that the provision of insurance to a vessel calling into 

a port owned by a listed entity is not a direct or indirect transaction with this entity (see Q.6 of 



 

 

 

G.5 of Consolidated FAQs). Like this, the provision of other services to a vessel calling at a 

listed port is not a direct or indirect transaction (e.g. providing bunkering services, 

loading/unloading cargo, etc.).  

However, an EU-flagged vessel is prohibited to call at the listed ports as this would constitute a 

direct or indirect transaction (e.g. by paying anchoring fees to the port), unless one of the 

exemptions as proposed in Art. 5ae paragraph 3 applies, e.g. a vessel does an emergency port call 

or is engaging in legitimate trade with the listed port.  

12. Does an EU operator engage indirectly with an entity targeted by Article 5ae if it  

imports products from Russia through a port listed under Annex XLVII? 
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If an EU operator imports non-sanctioned goods from Russia, and these goods are loaded by the 

transport company in a port listed under Annex XLVII, it is not considered as an indirect 

transaction with this port if the operator has no responsibility in the choice made by the transport 

company to engage with the listed-port and if no fees are paid to the port authorities by the 

operator exporter. If the operator pays fees directly to the port, it is considered as a direct 

transaction. If the operator is involved in the decision to engage with a specific port, even if no 

fees are paid directly, it is considered as an indirect transaction. 

If an EU operator is engaging directly or indirectly in a transaction with a listed-port and then 

has commercial relations with another EU company related to this transaction, the second 

company would not be considered as being in an indirect transaction with the listed port.    

 

13. Can EU nationals work on vessels that are calling on the listed ports and locks in 

Russia? 
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The provision applies to any national of a Member State, natural person residing in a Member 

State, and legal person, entity or body which is established in the Union. This is in line with 

Article 13(c) of Council Regulation 833/2014 which sets out the jurisdictional scope of the 

Regulation.  

However, seafarers (the master and crew members) typically do not engage directly or indirectly 

in transactions with a port, by e.g. paying fees to port authorities.   

 

14. Who is required to report of any transaction falling under the exemptions 

in Article 5ae?  

Last update: 20 March 2025 

https://finance.ec.europa.eu/document/download/4617456e-7d33-4732-96ef-b01bd10e948e_en?filename=faqs-sanctions-russia-services-provision_en.pdf


 

 

 

According to Paragraph 5 of Article 5ae, EU operators must inform the competent authority of 

the Member State where they are incorporated or under whose law they are constituted of any 

transaction concluded pursuant to paragraph 3 or 4 of Article 5ae within 2 weeks of its 

conclusion.  

In general, the operator who is engaging in the transaction is required to report, e.g. the 

management company of a vessel loading licit cargo in the listed port or the airline whose 

aircraft had to complete an emergency landing at one of the listed airports.  

For EU importers of non-sanctioned goods from Russia, that are exempted pursuant to paragraph 

3 of Article 5ae, they are not required to report their imports if they are not considered as having 

direct or indirect transactions with the port (see question 11). If they have a direct or indirect 

transaction with the listed port, they are required to report the transaction 
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